هادی حق شناس، در رابطه با جایگاه چین در عرصه بین الملل گفت: چین از اواخر دهه هفتاد میلادی با اجرای اصلاحات اقتصادی و اجرای برنامه درهای باز به تدریج با افزایش توانمندی های اقتصادی، نظامی، سیاسی و فرهنگی، فاصله خود را با قدرت های بزرگ جهان کم کرد و امروز به مرحله ای رسید که جایگاه خود نظام بین الملل را در رقابت تنگاتنگی با آمریکا تعریف می کند.
حق شناس افزود: چین در سالیان اخیر پیشرفت در حوزه های اقتصادی را به عنوان مهمترین هدف سیاست خارجی اش قرار داده و اهداف اقتصادی در پس تمامی تصمیم گیری های چین محوریت دارند.
این اقتصاددان در تبیین جایگاه بین المللی چین افزود: با نگاه تاریخی می توان بین موفقیت های اقتصادی چین و به تبع آن جایگاهی که این کشور در فضای بین الملل کسب کرده با سنت های چینی و فرهنگ کنفسیوسی این سرزمین نسبتی برقرار کرد. پیروی از نظام سلسله مراتبی از خانواده تا سطوح بالای سیاسی، در فرهنگ چینی ها برجسته است. آن همواره ها از نتایج تصمیم گیری جمعی پیروی و با اجماع داخلی کار کرده اند.
وی افزود: امروز تصمیم گیری در چین در هسته حزب کمونیست متمرکز است و چینی ها با اعتقادی که به قواعد نظام اجتماعی دارند از قوانینی که در اجتماع نخبگان حاکم ریشه دارد پیروی می کنند. اگر چه این روند منتقدان و مخالفان زیادی دارد ولی نتایج این شیوه حکمرانی چین را به عنوان یک ابر قدرت اقتصادی به دنیا معرفی کرده است.
حق شناس در ارتباط با راهبرد چین در نظام بین الملل گفت: چین رویکرد اقتصادی دارد و به عنوان کشوری قدرتمند همواره در فراز و فرود نظام جهانی خود را از درگیری سیاسی و تنش دور نگه داشته است. چین خود را در جنگ های تهاجمی درگیر نکرده و به عنوان کشوری صلح طلب تعریف می شود که بر حسن همجواری تأکید دارد.
وی در این رابطه افزود: البته این ویژگی چین تاریخی است. تمدن چینی است از دیرباز با تجارت قدرتمند اش خود را به جهان شناسانده بود و امروز هم استراتژی های اقتصادی چین این الزام را به وجود می آورد که چینی ها همواره به دنبال صلح و برقراری روابط دوستانه با مردم سایر کشور ها باشند.
هادی حق شناس با اشاره به بهره برداری چین از فرصت های بین المللی گفت: چینی ها به جای تقابل با نظام بین الملل، به صورتی تدریجی منطق موجود بر نظم بین المللی را به خدمت خود درآورده اند و قواعد بازی نظام سرمایه داری را بر علیه خود آن ها به کار گرفت.
این کارشناس حوزه بین الملل، جایگاه ایران در سیاست خارجی چین را اینطور تشریح کرد: چین استراتژی توسعه همکاری های اقتصادی در خاورمیانه و به طور خاص منطقه خلیج فارس را تبیین کرده است. ایران در منطقه کشوری خاص و تاثیر گذار بر روابط منطقه ای است. از این نظر چین نگاه ویژه ای به ایران دارد.
هادی حق شناس در پایان تاکید کرد: چین برای اخذ نتیجه مطلوب از سیاست های اقتصادی اش نمی تواند اجرای هیچ برنامه ای را بدون حضور موثرترین کشور منطقه یعنی ایران متصور شود. در حقیقت استمرار و موفق بودن برنامه های اقتصادی چین در منطقه، به ایران و پتانسیل کشورمان مرتبط است. داشتن ارتباطات خوب با ایران مسیر کار در منطقه را برای چین هموار می سازد تا بتواند منبع انرژی خود را تأمین کند.