انتخابات ریاست جمهوری ایران که در روز جمعه آینده ۲۹ ژوئن ۲۰۲۴ برگزار خواهد شد، چهاردهمین انتخابات از زمان پیروزی انقلاب در سال ۱۹۷۹ است که به طور متوسط هر چهار سال یکبار برگزار میشود… هر دوره با تنوع کاندیداها و میزان مشارکت نزدیک به پنجاه درصد از کل رایدهندگان که نسبتی قابل قبول برای مشروعیت هر انتخابات در سطح بینالمللی است، انجام گرفته و قانون انتخاباتی یکسانی که در تمام این دورهها تغییر نکرده است.
به گزارش روژا نیوز، امسال، که سالی استثنایی در تاریخ ایران است، انتخابات پس از شهادت رئیسجمهور ابراهیم رئیسی به طور ناگهانی بر اثر سقوط هواپیمایش دو ماه پیش برگزار میشود. این انتخابات با شش کاندیدا برگزار میشود که چهار نفر از آنها از اصولگرایان ، یک کاندایدای اعتدالگرا و یک نفر از اصلاحطلبان هستند. کمیسیون عالی انتخابات وجود ندارد که فرآیند انتخابات را مدیریت کند، بلکه وزارت کشور و داوطلبان تحت نظارت شورای قضایی، تمام انتخاباتهای قبلی را با موفقیت و بدون اعتراض از سوی هیچکس مدیریت کردهاند.
با وجود تحریمها و تأثیرات منفی آنها بر زندگی مردم ایران، و با وجود تنوع قومی، نژادی و ملی که در این کشور وجود دارد، نرخ مشارکت مردمی همواره در دورههای گذشته نزدیک به پنجاه درصد بوده است. این نرخ در سال ۱۹۹۷ به شدت افزایش یافت اما در انتخابات اخیر سال ۲۰۲۱ فقط اندکی کمتر از پنجاه درصد بود.
یک نگاه ساده و مقایسه سریع انتخابات ما و این همسایه نزدیک که ما با آن اشتراکات بسیاری در زمینههای مختلف داریم بیانگر تفاوت فاحش بین ما و آنها را روشن میکند!!!
در عراق، کمیسیون عالی انتخابات وجود دارد که مجری و ناظر انتخابات است، و متأسفانه این کمیسیون از فشارها و تقسیمبندیهای حزبی در تعیین شورای مرکزی که توسط پارلمانی که خود از احزابی تشکیل شده که در انتخابات شرکت میکنند، رنج میبرد و مکررا دچار تغییر و تحول میگردد . نظام انتخاباتی در عراق متغیر است و قبل از هر انتخابات به نفع احزاب بزرگ تنظیم میشود. مستقلان حتی اگر موفق به حضور در پارلمان شوند، مانند آنچه در انتخابات پارلمانی گذشته رخ داد، به چشم نمیآیند. میزان مشارکت در حال کاهش است و کمتر از پنجاه درصد است.
با وجود انکه بسیاری از سیاستمداران فعلی عراق از زمان پیروزی انقلاب تا سال ۲۰۰۳ با تجربیات ایرانیان زندگی کرده و آشنا هستند ، و امروز بالاترین مناصب را در اختیار دارند و برخی به انقلاب و ولایت فقیه ایمان دارند … آیا وقت آن نرسیده است که از تجربیات دیگران در ساختن دولت و تثبیت پایههای نظام و قدرت با انتخابات شفاف و عادلانه که در آن همه به طور برابر فرصت پیروزی دارند، بدون سهمبندی و جانبداری و تصاحب، بیاموزید؟
مرحله حساس است و فرآیند سیاسی در لب پرتگاه قرار دارد و آنچه اخیراً در استان سماوه رخ داد برای تعیین یک حاکم نظامی زنگ خطری است که همه چیز را از بین میبرد ، فداکاریهای شهدا از زمان معارضین صدام تا امروز را برباد میدهد… پس هشیار باشید زیرا ادامه این وضعیت ممکن نیست. نوسازی و اصلاح و انتخاب فرد مناسب برای جایگاه مناسب و کنار گذاشتن فرقهگرایی و سهمبندی و مبارزه با فساد به طور جدی و گوش دادن به صدای مردم و پاسخگویی به آنها و تلاش برای ارائه بهترین خدمات به آنها، راه موفقیت و ادامه نظام است، وگرنه وقت پشیمانی خواهد بود.
نویسنده عراقی جواد العطار
انتهای خبر